Yleisiä tapoja

Adressit ja kukkalähetykset surukotiin

Eri tahot esittävät osanottonsa surukotiin adressin tai kukkalähetyksen muodossa. Adressit luetaan saattoväelle muistotilaisuudessa.

Kutsut siunaustilaisuuteen

Kutsut on hyvä esittää vähintään viikkoa ennen siunausta. Kutsusta tulee ilmetä siunausaika ja -paikka sekä muistotilaisuuden paikka, mikäli kutsutun halutaan osallistuvan muistotilaisuuteen. Mahdollisista kuljetusjärjestelyistä sekä vainajan omista toiveista (esimerkiksi kukkien suhteen) tiedotetaan kutsun yhteydessä.

Siunaustilaisuuteen pukeutuminen

Suomessa vakiintuneen käytännön mukaan lähiomaiset pukeutuvat mustiin tai tummiin vaatteisiin. Hattuja käytetään edelleen mutta varsinaisen suruhunnun käyttö on vähentynyt. Miehet voivat käyttää surunappia. Se kiinnitetään puvun vasempaan rintapieleen. Saattoväeltä toivotaan asiaan kuuluvaa pukeutumista.

Istumajärjestys kappelissa ja kirkossa

Lähiomaiset istuvat etupenkeissä vainajan sydämen puolella. Muu saattoväki istuu vastakkaisella puolella ja omaisten takana saattoväen määrästä riippuen.

Kappelin koristelu

Mikäli kappeli koristetaan kukkien ja kynttilöiden lisäksi Suomen ja eri järjestöjen lipuilla, lippujen paikka ja järjestys on seuraava:

Liput ovat arkun alttarin puoleisessa päässä, Suomen lippu lähinnä arkkua ja järjestöjen liput vainajan arvostuksen mukaisessa järjestyksessä.

Kukkien lasku kirkossa / kappelissa

Kukkien laskun ajaksi päällysvaatteet riisutaan. Lähiomaiset laskevat kukat ensimmäisenä vainajan sydämen kohdalle. Muu saattoväki laskee kukat tasaisesti arkun ympärille. Kukat asetetaan arkun viereen ja vainajaa kunnioitetaan seisomalla hetki hiljaa parin askeleen päässä arkusta. Tämän jälkeen kukkien laskija kääntyy lähiomaisiin päin, kumartaa kevyesti osanottonsa ja poistuu paikalta.

Kukkien laskujärjestys

Ensin lähiomaiset, seuraavaksi viralliset tervehdykset ja lopuksi muu saattoväki.

Kantajat / kantajien järjestys

Siunaustilaisuuden loppusoiton alkaessa kantajat asettuvat päällysvaatteissaan arkun ympärille, lähimmät omaiset vainajan päänpuoleiseen päähän, lähelle sydäntä. Vietettyään hiljaisen hetken arkkuun päin kääntyneenä he laittavat hatut päähänsä ja asettavat kantoliinat viistoon selän ja ulomman olkapään yli, ellei arkussa ole kantokahvoja. Arkku kannetaan kappelista jalkopää edellä hautausautoon, työntökärryille tai suoraan hautaan. Lataa tästä arkunkanto-ohje.

Jäähyväishetki haudalla

Haudalla omaisille varataan jäähyväishetki ennen kukkien laskua. Tällöin arkun päälle voi heittää hiekkaa tai kukkia ja hiljentyä vielä hetkeksi vainajan vierelle. Kukat lasketaan hautakummun päälle.

Lisää aiheesta: Hautaus | Yleisiä tapoja | Siunaustilaisuuden suunnittelu | Hautauksen jälkeen | Linkkejä